Basiscursus
-
BC, wat is dat?
Ben je met Kazou mee geweest op vakantie? Of wil je meer te weten komen over het monitor zijn in onze organisatie?
Dan hebben wij speciaal voor jou de geattesteerde basiscursus tot animator! Deze gaat door tijdens de krokusvakantie. Voor een week cursus en plezier zakken we samen af naar Massembre.
'We', dat zijn 90 cursisten en een groep waanzinnig enthousiaste instructeurs. Ze geven je de kriebels, je wordt een enthousiasteling en leert buiten je creatieve grenzen kleuren! Op een creatieve en speelse manier krijg je de nodige bagage mee om in de zomer voor het eerst moni te zijn op één van onze vakanties.
Onze basiscursus staat open voor iedereen vanaf 16 jaar. Vrijwilligers die het attest al op zak hebben, zijn welkom op een van onze instroomweekends! Ook jongeren met een beperking zijn welkom als co-animator. Daarnaast stellen we onze cursussen open voor iedereen, ongeacht je gender, seksualiteit, geloof, afkomst, ... Heb je hieromtrent een vraag? Stel ze en we bekijken samen de mogelijkheden.
Buiten de aanwezigheid op de cursus vragen we je om aanwezig te zijn op onze voorafgaande onthaaldag. Dit is een eerste kennismakingsmoment met mede-cursisten en instructeurs, een fijne, actieve dag, maar waar vooral ook nuttige info meegeven wordt.
Attest 'animator in het jeugdwerk'
We organiseren met Kazou een geattesteerde cursus, erkend door de Vlaamse overheid.
Het traject naar het attest 'animator in het jeugdwerk' bestaat uit 3 stappen:
STAP 1
Je volgt de basiscursus bij Kazou binnen het verbond van de regio waar jij woont. Belangrijk is dat je de volledige periode aanwezig kan zijn op cursus. Vervroegd vertrek en latere aankomst is niet mogelijk.
STAP 2Je doet je stage op 1 van de Kazou-vakanties en wordt hierbij begeleid van de voorbereiding tot op het einde van deze stage.
STAP 3Je volgt een feedbackmoment van 4 uur waarbij je terugblikt op je volledige traject.
Nadat je deze 3 stappen succesvol hebt doorlopen mag jij je officieel 'Animator in het Jeugdwerk' noemen!TRAJECT OP MAAT
Jongeren met een beperking of specifieke ondersteuningsnoden kunnen moni worden bij Kazou. Iedere vraag is welkom en bespreekbaar bij Kazou, want onze vakanties zijn er voor iedereen en door iedereen.
Heb je nood aan extra ondersteuning door bijvoorbeeld een fysieke beperking of een niet-zichtbare beperking? We kijken samen wat nodig en mogelijk is voor jou om inclusief de basiscursus te volgen en mee op vakantie te gaan als animator. Samen met jou stippelen we een traject uit op jouw maat.
Soms is de ondersteuningsnood net iets te groot om het animatorattest te halen. Ook hier zoeken we samen naar een oplossing op maat. Misschien is er een rol als co-animator weggelegd voor jou en kan je, op je eigen tempo, je steentje bijdragen aan een leuke vakantie. De juiste rol vinden is maatwerk en dus voor iedere jongere verschillend. Bijvoorbeeld een jongere met autisme kan erg goed zijn in het omgaan met de jongste deelnemers en zorgen dat alles goed voorbereid is. Of iemand met een licht verstandelijke beperking die veel gevoel voor drama heeft en zich graag verkleedt, zal zonder moeite het toneeltje doen van een spel.
Of je nu voor het animatorattest of co-animatorattest gaat, elke toekomstige moni bij Kazou gaat mee op basiscursus om zich goed voor te bereiden. We organiseren geen aparte cursus om het co-animatorattest te behalen, maar we zorgen ervoor dat de basiscursus zo toegankelijk mogelijk is zodat iedereen kan deelnemen. Dit wil ook zeggen dat de cursusbegeleidingsploegen hiervoor op voorhand en tijdens de cursus de nodige opleiding en ondersteuning krijgen.
Er is ook een ‘maar’ in beide verhalen. Soms zullen we niet voor voldoende (regionale) ondersteuning kunnen zorgen en tot onze grote spijt nee moeten zeggen tegen een kandidaat. Het plaatje moet voor beide partijen kloppen zodat er alleen maar winnaars zijn. We willen hier eerlijk en open over communiceren zodat niemand met een wrang gevoel achterblijft.
Heb je nog vragen?
Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.